Ege 'de "Sakız Enginarı" zamanı




TÜRKİYE'de enginar üretiminde söz sahibi olan İzmir'in Urla ilçesinde yöreye özgü sakız enginarında üreticinin yoğun hasat mesaisi sürüyor. Urla topraklarına ait yapraklarıyla birlikte tüketilen 'sakız enginarı', lezzetiyle adından söz ettiriyor.

İzmir'in Urla ilçesinde tarım ürünü olmanın ötesinde bölgenin gastronomi değeri haline gelen sakız enginarında üreticinin yoğun hasat mesaisi sürüyor. Yemyeşil tarlalarında enginar kesimi yapan üreticiler, coğrafi işaret alan ürünü titizlikle üretiyor. Urla topraklarına ait olan ve Türkiye'de sadece bu bölgede yetişen sakız enginarı, yaprağıyla birlikte tüketiliyor ve lezzet bakımından diğer türlerden ayrılıyor. Karaciğer dostu olarak bilinen sakız enginarının hasat mevsiminin haziran ayına kadar devam etmesi öngörülüyor.

Yörenin endemik bitki türleri arasında olan Sakız Enginarının her derde deva olduğu ve karaciğer dostu olduğu biliniyor. Diğer Enginar türlerinden farklı olan Sakız Enginarlarının yemekleri de apayrı bir lezzete dönüşüyor.




Urla'da üreticinin 'sakız enginarı' mesaisi

Türkiye'de enginar üretiminde söz sahibi olan İzmir'in Urla ilçesinde yöreye özgü sakız enginarında üreticinin yoğun hasat mesaisi sürüyor. Urla topraklarına ait yapraklarıyla birlikte tüketilen 'sakız enginarı', lezzetiyle adından söz ettiriyor

Nisan ayında başlayan Sakız Enginarı bölgede yetiştiriciliği yapılan nadide tarım ürünlerinden birisi olarak adından söz ettiriyor.

Coğrafi işaret alarak tescili yapılan Sakız Enginarı için ziraat mühendisleri ile birlikte hareket eden çiftçiler mühendislerin önerileri ve talepler doğrultusunda hareket ederek Sakız Enginarı yetiştiriciliği yaptıklarını ve tüketicilere temiz ve güvenilir ürünleri temin etmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtiyorlar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakız Ağaçlarının Biyolojik Çeşitlilik ve Ekolojik Dengedeki Rolü